Welke Yoga eigenschappen heeft Jin Shin Yoga?

Om een vollediger idee te krijgen van de uitgangsprincipes  waar  mijn Jin Shin Yoga voor staat, kunnen we het  bijvoorbeeld vergelijken met andere Yoga vormen.  Zowel vanuit de traditie als de nieuwere modernere vormen.  Alle informatie komt van het internet en is door iedereen te vinden daar waar een grote bron te vermelden zal ik dat in het artikel doen.

Yoga heeft in het sanskriet(oude Indiase taal) een meervoudige betekenis;  verenigen, beheersen en juk. Deze klassieke hindoeïstische filosofie gaat over het  “beheersen” van  de geest , het gevoel  en het lichaam om het “goddelijke” te bereiken. Het is dus niet een sport om sterker en fitter worden, zoal zo velen helaas tegenwoordig denken.
In ons westers idee van Yoga wordt met Yoga meestal  Hatha Yoga bedoeld. Deze vorm was in west Europa het eerste bekend. Het is een Yoga vorm die een systeem is van lichamelijke oefeningen om de beheersing van de geest te krijgen.
In de klassieke Yoga nemen de Veda’s  en de sutra’s van Patanjali een centrale plaats in.  De Raja Yoga neemt in de sutra’s van Patanjali een centrale plaats in, en Hatha Yoga is daar een onderdeel van. Er zijn 4 traditionele hoofdvormen:  Raja , Bhakti, Jnana en Karma Yoga. Elke vorm heeft een specifiek doel :
Raja Yoga:
Een samenstelsel van oefeningen, zowel lichamelijk als geestelijk, om de geest de beheersen. Het beheersen van gedachten en bewustwording staan centraal.
–  In Jin Shin Yoga gaat het niet om beheersing, maar wel om bewustwording door middel van de ervaringen in de oefeningen.
Bhakti Yoga:
De Yoga van het hart door toewijding en devotie aan het allerhoogste, guru of profeet. Denk bijvoorbeeld aan de Hare Krishna beweging.
–  Het hart van mededogen en compassie nemen in Jin Shin Yoga een centrale plaats in tijdens de meditatie en de Jin Shin toepassingen.
Jnana Yoga:
De Yoga van de non-dualiteit, sterk verbonden met de Advaita. De leer van het non-dualisme en het directe inzicht.
–  In Jin Shin Yoga ontmoeten we in ons zelf de volstrekte openheid in onze kern door de ontspanning  en als gevolg van de Jin Shin.
Karma Yoga:
Door praktische inspanning in dagelijks leven als mens te groeien naar een hoger bewustzijn en zo te ontsnappen aan de cyclussen van wedergeboorte.
–  Jin Shin Yoga kan een “ander mens” laten ontstaan zodat men met meer  helderheid in het hoofd en een open hart gaat leven.

Tot zover de vergelijking met de klassieke Yoga vormen.
We kunnen van Jin Shin Yoga, in vergelijking met de klassiek Yoga  beweren:
1. Oefeningen dienen in Jin Shin Yoga het bewustwordingsproces.
2. Compassietraining en staat dienste van je groei, persoonlijk en spiritueel.
3. Door de diepe ontspanningen kunnen er non-duale moment ontstaan.
4. Doordat jij verandering  jezelf toelaat, veranderd jouw wereld.

Bron: Wikipedia – Typ Yoga portaal in in Google.


Wanneer we Jin Shin Yoga naast de modernere, lees huidige, Yoga meetlat leggen valt direct op wat Jin Shin Yoga niet is.
Enkele voorbeelden:
Bikram Yoga: Nee we doen Yoga in een gewone, niet verhitte lesruimte. Door goed en diep te ontspannen bereik ook veel. Yoga is geen sport!
Power Yoga: Nee, geen snelle actieve bewegingen of oefeningen. Waar is de ontspanning, na de inspanning? We forceren niets in Jin Shin Yoga.
Arial Yoga: Nee ons losmaken van de zwaartekracht door middel van oefeningen in een hangmat doen ook niet. Nee we blijven met twee voeten op de aarde. Sterker nog dat is de eerste stap.
Yin Yoga: Vertragen en ontspanning bereikt dezelfde bindweefsellaag. D e laag van de maag en milt energie. Energetisch gebeurd hetzelfde, maar we doen het anders, aktiever dan in de Yin Yoga.

Elke dynamische yoga vorm die zich richt op lenigheid, houding-correctie en conditieverbetering is geen Yin Shin Yoga, je kunt daar bij denken aan:
Deep EXtreme yoga – Critical Alignment Yoga – Iyengar yoga – Vinyasa yoga – Javamukti yoga.
Er zijn echter wel Yoga vormen waar Jin Shin Yoga mee verwant is:
Advaita yoga – Kriya yoga – Chinese yoga(Chi Gong) – Dru yoga – Kashmir yoga – Vipassana yoga.

Informatie over de bovenstaande yoga vormen vindt u hier, en natuurlijk op Wikipedia en bij Google.

Maar wat is Jin Shin Yoga dan wel?
Je zou kunnen zeggen dat Jin Shin Yoga eclectisch is. Het is in mijn praktijk en ervaringen gegroeid.  Er komen lichte Hatha Yoga oefeningen in voor. Tevens maken we gebruik van Tibetaanse Kum Nye en Chinese Chi Gong oefeningen. Het gebruik van de oefeningen wordt bepaald door wat je wilt bereiken.
Energie voelen en ervaren is daarbij de leidraad. Gronden, aarden, ontspannen, ruimte creëren, verschils bewustwording, verstillen, vertragen en toelaten wat je voelt  zijn hierin belangrijke aspecten. Dit doen we tijdens de oefeningen, maar wordt ook aangevuld met Jin Shin die we in aansluiting op de oefeningen op onszelf toepassen.
Daar ligt natuurlijk een visie aan ten grondslag. Die visie zit in mijn lijf en leden en is gegroeid in de loop der jaren.  Ik hoop hier later door middel van thema’s in artikelen op terug te komen.
Yoga is voor mij beleven – inleven – doorleven – leven – en nu doorgeven.🙂